Den legendariske Nokia 3310 kommer endelig tilbage på markedet, forventet 31. maj 2017 her i Danmark, i en relanceret model.

Ordet spredte sig tidligt, og vi har ventet spændt på, hvornår vi fik den at se i Danmark. Ikke mindst har vi glædet os til, hvor meget 2017-modellen ville minde om klassikeren. For der er ingen tvivl om, at den originale 3310 fra 2000 er en klassiker.

Næsten uanset hvor man er, kender folk til Nokia 3310. Det er endda helt unødvendigt at kalde den andet end blot ”3310.” Selv folk, der er født efter 3310’erens æra, kender den. 3310 har hovedrollen i flere kortfilm og bliver reklameret for mere end nogen anden telefon. Her taler vi selvfølgelig om de mange videoer og memes på diverse medier.

Disse berømmer og foreviger telefonens holdbarhed gennem bl.a. diverse drop-tests. Men hvis vi skal lægge spøgen til side, er Nokia 3310’eren vitterligt den mest solgte telefon verden over nogensinde. Over 125 millioner enheder har den solgt siden sin lancering i 2000. Og nu – 17 år efter – kommer dens dobbeltgænger.

nokia 3310

Nokia 3310: god, lettere, længst?

Nu kalder vi den godt nok en dobbeltgænger. For at være ærlig måtte den gamle model føle sig overhalet indenom, hvis den stod ved siden af den nye. Ved et hurtigt øjekast kan vi nemlig lynhurtigt se forskel på de to. 2017-modellen har fået en større skærm med farve.

Ja, du hørte rigtigt: det er slut med ekkoet af 80’ernes monokrome sort/grøn-skærm.

Designet har Nokia fornyet og lavet væsentligt om, mens de har forsøgt at bibeholde 2000-modellens famøse silhuet. Griber vi den nye sag (og det gør vi), kan vi mærke, vi ikke længere leger med de tunge drenge. 3310’eren fra 2017 har nemlig tabt sig gevaldigt.

Den er kommet ned på sølle 79,6 gram kontra den gamles 133. Sammenligner vi med nogle af de større smartphones i dag, er der altså tale om op til halv vægt. Den lettere vægt kan få nogles tanker væk fra murstenen og hen på skrøbeligere genstande. Men som flere drop-tests allerede nu beviser, er der ingen grund til bekymring.

Den overlever nemlig de fleste (menneskelige) drops. Til gengæld vil nostalgikerne måske grumme sig lidt. For selvom Nokia har forsøgt at bevare nogle velkendte træk fra den gamle model, er det ikke helt nok. Selv med T9 tastaturet er det som at kigge på en anden telefon.

Holder vi begge modeller op mod hinanden, ser vi selvfølgelig ligheden. Med lidt god vilje.

Med den nye model får vi til gengæld meget andet med i godteposen. Bedre batteritid er helt klart på top 3 over yndlingsforbedringer. Den gamle 3310 er jo kendt for dens stædige vedholdenhed. Med op til 245 timers standby er det heller intet under. Men den nye model kan klare – hold fast – op til 30 dage på standby.

Det kan hverken den gamle model eller nutidens smartphones hamle op med. Derfor er den nye 3310 endnu mere egnet som backup telefon end den gamle 3310. Ja, hvis du tager den med på festival, vil den jo endda kunne overleve en hel festival uge uden opladning. Med mindre du taler i telefon konstant. Her kan den nye model ”kun” holde til 22 timer. Men det er stadig alenlangt fra den gamle model med 4 timers taletid. Så selv med et par pocket dials kan den holde langt længere end smartphones.

 

Nokia 3310 med ekstra features

Hvad der kommer som 2. og 3. plads er en smagssag. Den nye model kan meget mere end den gamle.

På mange måder kan 2017-modellen det samme som dagens smartphones. På mange måder kan den ikke nå dagens smartphones til sokkeholderne. Den nye 3310 har nemlig både kamera og internet – hvilket jo er milevidt fra den gamle 3310. Men med kun 2G internet og et 2MP kamera er der ikke meget at komme efter.

Derfor er det features som MP3-afspiller og den stadige hårdførhed, som vi sætter på top 3-listen. For med hårdførhed, musik i ørerne og lang batteritid kommer vi rigtig langt – også som en festivaltelefon. Med den lange batteritid er der nemlig ingen bekymring over ikke at kunne få fat på vennerne.

Med den stædige hårdførhed behøver du ikke bekymre dig for at være med i mosh pits eller øl-bowling. Musikken i ørerne er måske overflødigt til en festival. Men så ser vi lige på telefonens pris.

Denne ydmyge sum er heller ikke at fornægte. Den tillader endda, at du har den hængende om halsen uden den store risiko for at blive bestjålet. Så vi siger tak til Nokia for at give os endnu en god festivaltelefon.